Bijzonder! Utrechter Ruben van FLASKE wil met zijn duurzame flessen de wereld veroveren - indebuurt Utrecht

2021-12-31 18:25:56 By : Ms. Shan Guan

Toen Ruben Peters (30) een paar jaar geleden met zijn vriendin door Zuid-Amerika reisde, viel hem op hoe onzorgvuldig er werd omgegaan met plastic: “Zelfs op verlaten stranden vonden we microplastic.” De Utrechter werkte destijds als business analist voor een grote bank, maar de reis zette hem aan het denken. “Ik bedacht me hoe tof het zou zijn om een mooi product te verkopen én tegelijkertijd iets te bedenken om eenmalig plasticgebruik terug te dringen.” Het leidde tot de oprichting van FLASKE: een bedrijf dat duurzame drinkflessen, (koffie)bekers en food pots verkoopt aan bedrijven en particulieren. 

Dat Rubens bedrijf juist deze producten verkoopt en niet iets anders, is eveneens te danken aan zijn reis door Zuid-Amerika. Hij legt uit: “We hebben daar veel verschillende klimaten meegemaakt: van de bloedhete Amazone tot besneeuwde bergen in Bolivia. Onderweg namen we plastic flesjes mee, maar het water dat daarin zat werd al snel heel heet of het bevroor juist. Heel irritant.” Eenmaal terug in Nederland begon Rubens zoektocht naar een kwalitatieve, gebruiksvriendelijke fles die drankjes lang koel of warm houdt.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Rubens zoektocht duurde ongeveer een jaar. “Ik heb met flesvormen geëxperimenteerd en ben veel bezig geweest met gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast heb ik getest hoe lang drankjes koud of warm bleven”, vertelt hij. Uiteindelijk kwam hij uit bij een drinkfles van 500 ml, gemaakt van dubbelwandig roestvrij staal zodat drankjes twaalf uur warm en 24 uur koud blijven. Fijn om te weten: de fles is 100% lek- én condensvrij, zodat je hem met een gerust hart bij je laptop, boeken of andere spullen in je tas kunt stoppen.

De drinkfles is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en prints én er zijn varianten van 260 ml, 750 ml en 1 liter bijgekomen. De 500-ml fles kan je bovendien laten graveren met je (bedrijfs)naam. Daarnaast verkoopt FLASKE ook roestvrij stalen koffiebekers, food pots en tumblers (bekers).

Tekst gaat verder onder de foto’s

De producten die Ruben verkoopt zijn niet alleen handig en mooi, maar ook duurzaam. “Een FLASKE voorkomt dat er veertig plastic flesjes in de oceaan terechtkomen. Ook gebruiken we bewust roestvrij staal van de hoogste kwaliteit, zodat de flessen niet roesten. Daardoor kunnen ze een leven lang meegaan.”

Niet alleen de producten zelf zijn duurzaam; datzelfde geldt voor de verpakkingen. Ruben: “De verpakking en tape zijn gemaakt van gerecycled karton en zijn volledig plasticvrij. Zelfs de inkt is duurzaam.” Om nog meer impact te maken, doneert FLASKE tien procent van de jaarwinst aan The Ocean Cleanup.

“Eén FLASKE drinkfles bespaart het gebruik van veertig plastic flesjes”

Ruben begon FLASKE in 2017 in zijn eentje. Tweeënhalf jaar lang runde hij zijn bedrijf in de avonduren en weekenden, naast een vaste baan als business analist bij een bank. In september 2019 zegde hij zijn baan op om zich fulltime op FLASKE te storten. “Daar heb ik wel een paar maanden over na moeten denken”, vertelt hij. “Tot ik op een dag wakker werd en besefte: hé, in het ergste geval moet ik weer een baan zoeken en dat gaat vast lukken. Diezelfde dag heb ik ontslag genomen.”

Vanaf dat moment ging het hard. “In 2018 had ik 200 flessen als kerstpakket verkocht en afgelopen jaar waren het er meer dan 5000. Bovendien bestaat het team nu, naast mijzelf, uit acht anderen.” Het ondernemen bevalt de Utrechter wel: “Het is fijn om alles zelf te beslissen en iets goeds terug te kunnen doen. Daarnaast leer ik veel en is iedere dag anders, hoe cliché dat ook klinkt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het gaat FLASKE momenteel voor de wind: “Met de B2B-verkoop zijn we al actief in twaalf landen, waaronder Australië, de Verenigde Staten en Oostenrijk. Aan particulieren verkopen we nu alleen in Nederland en België, maar dat hopen we verder uit te breiden.” Wat voor zowel Ruben als het milieu positief is, is dat er vanuit bedrijven steeds meer aandacht is voor het plasticprobleem. Dat maakt een duurzame drinkfles een leuk cadeau voor medewerkers: “Dan hoeven deze organisaties of bedrijven geen plastic flesjes meer te kopen, omdat hun personeel het hele jaar door deze drinkfles gebruikt. Het is ook goed voor het bedrijfsimago om te kiezen voor iets duurzaams, én het is goede reclame.”

Ruben hoopt dat hij met zijn verhaal andere jonge ondernemers kan inspireren. “Ik hoop te laten zien dat als je ergens écht voor gaat het kan lukken. Je moet er wél veel motivatie voor hebben. Dat heb ik in ieder geval wel. Een dag vrij nemen vind ik zelfs lastig, puur omdat ik zo gemotiveerd ben om het maximale eruit te halen.”

Wil jij ook zo’n toffe FLASKE drinkfles én tegelijkertijd een steentje bijdragen aan een betere wereld? Via de oranje button onderaan dit artikel ga je direct naar de webshop. Als je jouw drinkfles wilt personaliseren, hebben we extra leuk nieuws. Speciaal voor indebuurt-lezers heeft Ruben een leuke actie bedacht. Koop je vóór 24 augustus een (effen) drinkfles van 500 ml (€29,95), dan mag je deze gratis laten graveren (normale prijs: €10,-). Check de aanbieding hieronder:

Jan van Scorelstraat 39a, 3583 CK Utrecht

Jan van Scorelstraat 39a, 3583 CK Utrecht

Magisch mooi! 4 x winterwandelingen in en rondom Utrecht die je zeker eens wilt maken

Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Oud en nieuw 2021/2022: dit zijn de openingstijden van de supermarkten in Utrecht

Blijf op de hoogte van alles uit Utrecht

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden