Bloedonderzoek (kosten): vergoed door zorgverzekeraar? - Zorgwijzer

2021-12-31 18:23:47 By : Mr. Juqing Huang

Artikel door: Bart Koenraadt - 104 reacties

Een bloedonderzoek kan gedaan worden om verschillende redenen. Een veel voorkomende reden is als een arts beoordeeld dat er mogelijk sprake is van een ziekte, aandoening of allergie bij de patiënt, maar dat de arts niet precies weet wat er scheelt. Bloed prikken kan dan opheldering of bevestiging bieden.

Bloedonderzoek wordt ook gedaan om het effect van een bepaalde behandeling aan te tonen.

Steeds vaker willen mensen echter zelf hun gezondheidsstatus laten testen door middel van een bloedtest. Er is dan sprake van een preventief bloedonderzoek.

Tijdens het bloedonderzoek worden de bloedwaarden van de patiënt vergeleken met standaard bloedwaarden. Aan de hand van deze vergelijking wordt bepaald in welke mate verschillende stofjes in je bloed voorkomen.

De volgende stap is om te kijken of er sprake is van afwijking in je bloedwaarden, bijvoorbeeld een tekort of overschot aan bepaalde stoffen. Je huisarts of specialist zal de waarden gebruiken om een diagnose vast te stellen en (wanneer nodig) een passende behandeling of medicatie voor te schrijven.

Er zijn diverse typen bloedonderzoeken, waaronder:

De kosten van een bloedonderzoek kunnen sterk uiteen lopen. De prijs van een onderzoek hangt namelijk samen met de verschillende stofjes/bestanddelen die worden onderzocht in het bloed.

Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wat veel mensen niet weten is of de kosten voor het laten testen worden vergoed door de zorgverzekering. Dat wordt hieronder besproken.

Indien de huisarts of specialist een bloedonderzoek nodig acht, zal die worden voorgeschreven. Je wordt dan doorverwezen naar een polikliniek, medisch centrum of laboratorium voor de bloedtest.

Een (huis)arts verwijst je alleen door als hij of zij dat nodig vindt, bijvoorbeeld bij een vermoedelijke ziekte, allergie of als jij tot een risicogroep behoort van een bepaalde ziekte of aandoening.

Voor bloedonderzoeken die door een arts zijn voorgeschreven, geldt een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Je betaalt alleen je verplichte (en het eventueel het vrijwillige) eigen risico. Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro in 2021.

Zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor bloedonderzoek. Een preventief bloedonderzoek betaal je dus zelf.

Bij een aantal verzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ krijg je vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor een leefstijlcheck of health check. Je krijgt dan een soort checkbox thuisgestuurd waarmee je je cholesterol en glucose kunt meten.

Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Neem bij twijfel over de voorwaarden of hoogte van de vergoeding contact op met je zorgverzekeraar.

Dit artikel is voor het eerst geplaatst op 14 februari 2014 en laatst bijgewerkt op 30 juni 2021

Hallo, Weet iemaand wqt kost een test voor vitmaine B12 tekort ? Bvd.

Ik betaal twee maal per jaar 140 euro, voor twee maal een telefoontje van 4 minuten van mijn uroloog. Moet dat zelf betalen tot mijn eigen risico op is. Is een PSA meting. Vind ik schrikbarend veel. Een specialist heeft 75euro uurloon, dus de rest is prikken En Lab onderzoek

Even bloedprikken en ontlasting onderzoek, 313 euro! is in guldens 689.76!! Ik vind het bij de wilde spinnen af, maak vaak het vergelijk in guldens. Moet ik niet meer doen maar zo zie je wel dat alles schrikbarend duur is geworden. Ik noem dit toegestane criminaliteit, dit is gewoon een weekloon van iemand! Het gaat nog duurder worden let maar op.

Hoeveel kost een bloedonderzoek na hepatitis B vaccinatie?

Ik wil weten hoeveel zal mij kosten dit bloedonderzoek AOO ANE VIFO VITD3 EN BEDANKT

Ik wil mijn bloed laten onderzoeken kan dat via huisarts en ik ben verzekerd

Je hebt een eigenrisico 385, dat betaalt iedereen ,ook als je bent verzekerd

Weet iemand wat gemiddeld de kosten zijn voor een lactose intoleratietest?

@Malika Bij mij kostte dit 1,35 plus 9,25 voor het laboratorium onderzoek

Hoi Ik wil graag een test voor mijn bloed

S Sjaak is een balhaar

@Sjaak Hankoeviesan Ben je zelf, balhaar.

S Sjaak’s linker teelbal

@Sjaak is een balhaar Scheermesjes zijn nu in de actie bij de Coop. Doe er iets mee.

De labaratorium kosten voor de ziekte van crohn wat voor verzekeringen is daar voor nodig, heb 2x per jaar een onderzoek en ben me hele eigen risico kwijt, is dat overal standaard of kan het ook vergoed worden.

Het feit dat het van je eigen risico afgaat geeft al aan dat de kosten vergoed worden. Alleen het woord zegt het al “eigen risico” en komt vanuit de basisverzekering. Stel dat je het eigen risico al volgemaakt had, dan komt de vergoeding in zijn geheel onder de basisverzekering.

Zit de vitamine D test in het basispakket?

Ik betaalde eind 2019 €6,64 eigen risico voor het testen van vitamine D

Heb je dit via de huisarts laten doen of ergens anders?

Ik ben 17 jaar en ik wil de Hb-test doen. Moet ik nog iets betelen?

Hoi ik krijg net een dikke rekening van mijn bloed onderzoek. Nooit geweten dat je dit zelf moet betalen, zeker niet als het een vrijwillige beslissing is. Mijn huisarts heeft heel veel aangekruist en niet gezegt dat dit voor eigen rekening is. Als ik dit had geweten had ik het echt gelaten bij de paar dingen die ik wilde weten zoals cholesterol.. Was je met een paar euro klaar. Nu heb ik een rekening 60 euro. Laat je goed informeren is mijn advies.

bij mij koste het 900,- euro (max eigen risico)

het bloed onderzoek was 30,- maar men vond stofjes van een long embolie waardoor ik direct doorverwezen werd naar het ziekenhuis… daar konden ze niets vinden dus de tests en consults maakte het een vrij prijzig bezoekje.

Nederland is ziek 385 Eigen risico betalen en Per jaar 1500 euro Betalen het is te gek weg met Rutten heel Nederland Staken met betalen een week geen benzine kopen

@Jan polly Maar je heb tegenwoordig ook een verkapte extra eigen risico, 250 eigen bijdrage per product, dus medicatie, tandarts, gebit, gehoor toestel, bril, fysiotherapie

Heb € 109 moeten dokken omdat ik wilde weten of ik ergens allergisch voor was. Vervolgens zijn ze er nog steeds niet achter wat het probleem is. Weggegooid geld dit. Schandalig wat ze hiervoor vragen.

Wat is er schandalig aan? Dat een laboratorium geld vraagt voor het onderzoek dat ze doen omdat jij wilt weten of je ergens allergisch voor bent?

@huub Dat inmiddels al 140€ per maand betaald. En dan nogmaals 380€ eigen risico.

En in België en Duitsland niet 🙂

@O Dan weet je niet alles ik kom uit de toekomst, en daar is ‘t nog erger ha ha ha eigen risico 385 plus eigen bijdrage 250 per onderzoek, die 250,ik ben nu al kijk datum, 385 kwijt en1kr250, nou nog nieuwe prothese en weer 250,

A A.M.M. Mulder

Zoals onderstaand gelezen wordt bliedondezoek niet vergoed door Menzis.

En als je het eigen risicobedrag al verbruikt hebt?

doorverwijzing psychiater bloed onderzoek werd niet vergoed door menzis zorgverzekeraar,maar volgens mij is hij toch een arts en als zodanig moet menzis toch het declaratie bedrag betalen.maar Heelaas zij betalen niet omdat hij niet bevoegd is volgens menzis ,waar betaal ik dan voor,om ze nog rijker te maken .

Na een hartoperatie waarin ik naast een omleiding een kunstklep kreeg. MOET, ik nu bijna wekelijks mijn bloed laten prikken ik ca Mei zit ik al op mijn eigen risico. Dat een eigen risico bedoeld is dat mensen niet zo snel naar een dokter lopen is dus komplete onzin. Aangezien ik daarin niets te brokkelen heb, ga ik dat dus waarschijnlijk maar niet meer. doen.

Is het dus onze regering die zegt, okay sterf maar? Dan wil ik ze daar alvast mijn dankbaarheid van tonen, hartelijk dank. Dat u hetzelfde lot mag bespiegelen.

Denk jij dat met een andere regering alles gratis word

Sinds jaren ben ik onder behandeling bij GGZ, sinds +/- 2 jaar moet ik in eens het bloedonderzoek voor bijv de controle op o.a. Lithium en soms een aantal extra onderzoeken i.v.m nieren en schildklier zelf betalen. Dit is toch absurd, mijn bloed moet op deze verschillende waarden gecontroleerd worden, het is echt niet zo dat ik dit maar uit me zelf doe, voor de lol. Zijn er meer mensen die hier mee te maken hebben? En wat kunnen we hier aan doen?

vindt het echt schandallig, moet nu 150 euro betalen voor alleen bloedonderzoek en wat pijnstillers, niemand die mij iets verteld heeft

Schandalig , voor een allergie een labaratorium onderzoek ruim 130 euro. Ben me dood geschrokken

IK kom uit de toekomst, ‘t word nog veeel erger

moeten kinderen onder de 18 jaar betalen voor de Rast voedselallergie onderzoek?

Dat zou best wel eens kunnen kloppen ja.

Waarom betalen jullie dan niet eigenbijdrage gespreid over 10 maanden ik krijg nooit meer rekening thuis alleen van de tandarst

Omdat, beste Hanny, het niet om de ziektekosten zoals specialist gaat, dus het eigen risico, maar om de eigen bijdrage CAK, VOOR HULPMIDDEL ALS SCOOTMOBIEL, TRAPLIFT ED, VOOR BEGELEIDING, ZOALS DAGOPVANG, VOOR HUISHOUDELIJKE HULP. Dan moet je voor straf ? eigen bijdrage betalen van 15 % van je BRUTO inkomen, en het inkomen van je partner, Netto betaal je dus al gauw 20 % van je netto inkomen. Er wordt gekeken naar 65+ of 65 – gehuwd of ongehuwd. Geen rekening houdend met studerende kinderen, en niet belasting aftrekbaar. Werken loont dus niet meer voor de partner. Criminelen betalen maximaal 3 jaar, gehandicapten levenslang !

Dan weet je waarschijnlijk niet waar je allemaal voor betaalt

Op verzoek van de huisarts bloed laten prikken voor allergie test. Krijg meer dan een jaar na het prikken een rekening van de zorgverzekeraar van 283,99 Euro. Bizar hoog bedrag!

Op verzoek van mijn huisarts bloed laten prikken voor vitamine B 12 en Vitamine D. Ik kreeg nu een rekening van ruim 100,00 euro.Erg hoog.

Ik kreeg net ook inderdaad een (achteraf)rekening voor een bloedonderzoek a bijna 150 euro: had iemand dat mij niet kunnen zeggen – á la u weet dat deze bloedtesten onder uw eigen risico vallen toch? – of had ik dat zelf vantevoren moeten uitzoeken? Beetje kribbig over zo. Ben al 8 jaar niet naar de dokter geweest en doe s ff n bloedtestje en moet meteen lappen wat op zich nog prima is, maar is er geen protocol voor dat vantevoren melden aan te patiënt? Merci voor uw respons

Het is mijn niet verteld dat ik moest moest betalen voor een bloed onderzoek ,nu moet ik betalen dit ik gelijk de laatste keer dat ik dat laat doen .ik vraag me af waarom ik iedere maand premie betaal ik stop ermee .

Je hebt geen keus toch?Als je iets mankeert wil je graag geholpen worden?Anders kun je niet in een ziekenhuis verblijven,betaal je nog meer kosten.Weet ej wat een ambulancw kost als je daar mee vervoerd moet worden?Als je geen premie meer betaald.

Ik lees hier net allerlei reacties en wat ik hier een rode draad vind is dat iedereen van alles wil maar zodra ze zelf moeten betalen het ineens niet goed is. Met andere woorden, als de gemeenschap mee betaald zijn de onderzoeken wel nodig maar als er zelf betaald moet worden moet er ineens over nagedacht worden… Beetje krom toch? Of je hebt het onderzoek nodig of je hebt het niet nodig, dat heeft niets met kosten te maken maar met je gezondheid.

Als je op advies van je huisarts bloedonderzoek laat uitvoeren en er word niet verteld dat je dat zelf mag betalen vind ik dat vreemd . Om dat hij het niet weet moet ik betalen .

nja, t is meer een kwestie van ik betaal 1215,60 euro per jaar aan zorgverzekering, en daarvoor krijg ik dus zelfs zoiets simpels als een bloedonderzoek al niet meer vergoed, dat vindt ik eerder krom…

het is vooral krom dat je eigelijk alles zelf moet betalen, zorg is dus alleen wie geld heeft. ook verteld niemand, de zorgverzekering of ziekenhuis je niet wat je moet betalen, zo kan je nooit besluiten of je dit kan betalen

Elke inwoner in Nederland van 18 jaar en ouder betaald verplicht gemiddeld zo’n 150 euro per maand (= 1,800 euro p.j.) aan zorgkosten (immigranten in procedure voor een Nederlandse nationaliteit niet meegeteld = 140.000). In 2019 worden er door het CBS 13,7 miljoen Nederlanders geteld boven de 18 jaar. Deze betalen dus 13.7 miljoen x 1.800 euro p.j.. Als er (minimaal) 26 miljard per jaar wordt opgeharkt, is het ons vooralsnog niet duidelijk hoe de besteding hiervan wordt verdeeld?

Ik betaal per jaar al jaren 3000 eu. Niet zeiken.

Weliswaar betaalt u 1215,60 per jaar voor de zorgverzekering maar dat is láng niet kostendekkend! De overheid subsidieert ook nog hevig mee op de achtergrond! Maar waardeer het ook eens dat er zoeiets als betaalbare zorg bestaat! In de USA raak je pas echt aan de bedelstaf als je iets mankeert! Zo nu en dan betalen voor iets staat niet in verhouding tot aan de bedelstaf geraken!!!

Vogens mij beyalen we al genoeg vond je niet?? Om het zo wie zo in mindering te laten zojn op je eigen risico vind ik heel rieel!

Ik vind het niet krom veel kunnen het gewoon niet betalen dus gaan dan maar niet de zorg is krom

@Kirsten Ergens heb je wel gelijk, maar ik kan me mijn eigen risico niet veroorloven. Heb van de huisarts een formulier gekregen om bloedonderzoek te laten doen. Heb met het ziekenhuis gebeld om de kosten te vragen, maar ze konden mij daar geen voorlichting hierover geven. Ik betaal heel veel zorgpremie, gebruik daar nagenoeg niets van (Ik ben een zorgmijder omdat ik mijn eigen risico niet wil aanspreken), maar als ik eens iets nodig zou kunnen hebben, krijg ik niets vergoed omdat ik eerst mijn eigen risico moet aanspreken. Ik ben beter verzekerd voor mijn uitvaart dan voor mijn gezondheid

@Lia Je kan je verzekering dan ook omlaag gooien en je eigen risico maandelijks betalen. Heb je je eigen risico niet verbruikt, krijg je die gewoon weer terug aan het einde van het jaar. Zo scheelt dat een hoop kosten. Ik snap je heel goed, ik had dit ook altijd maar je hebt maar een leven en daar moet je goed voor zorgen. Het makkelijkst is dan echt om elke maand een deel te betalen van je eigen risico, krijg je ook geen hoge rekeningen omdat je dit bedrag al maandelijks betaald. Ook kan je altijd nog aan je huisarts vragen wat de verwachting van de kosten is, zodat je zelf altijd nog kan beslissen of je gaat of niet. een huisarts bezoek is altijd vergoed.

Goedendag. Wij hebben een verwijzing van de specialist voor bloed prikken maar zijn alleen benieuwd naar de uitslagen, zijn we dan verplicht naar een consult te gaan We willen alleen een telefonische afspraak Hoop dat u me antwoord kunt geven vriendelijke groet Wilma

gewoon de huisarts bellen, die krijgt de uitslagen ook lijkt me

oeps, jaartje te laat gereageerd, ach…..

Ik heb de afgelopen maand 2015 bloed moeten prikken. Met de verwijzing van de huisarts moest ik bloedprikken bij de verpleeghuis de Volckaert. Ik ben per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekering. De vraag is nu of ik eigen risico moet gaan betalen. Ik denk van wel omdat, het niet alles vergoed?

Kunt u mijn misschien hier meer over vertellen???

ik heb al ruim 15 jaar diabetes type 2.ben verzekerd anderzorg extra,de laatste tijd krijg ik ineens facturen van stg.trombosedienst,en moet alle bloedproeven betalen. ik val onder de ketenzorg,zit dat daar dan niet bij inbegrepen????

vanaf 1 jan.2015 wordt bloed en urineonderzoek niet meer vergoed,ik was het hier ook NIET mee eens en heb bezoek aan diabetescentrum over geslagen,want oogcontrole is nu ook 1x per 5 jaar

GGZ N-H Noord schrijft voor om een bloedonderzoek te doen , betreft ondervoeding , arts daar geeft aan , de uitslag geeft je huisarts wel en krijg een faktuur van € 140,10 vandaag . GGZ , ik heb 2 x een gesprek gehad , ze konden me niet helpen , ook vandaag de rekening € 575,91.Heb een kleine wayong uitkering en stress is niet goed voor mij/iedereen. Hoe bizar is dit Nederland.

Huisarts informeert niet goed over kosten van bloed of urine onderzoek achteraf maar liefst 141 Euro betalen! Vraag dus vooraf aan je huisarts waarop je precies getest wordt en hoeveel testen er gedaan worden. Zo werden er bij mij 4x dezelfde dna testen door een ziekenhuis gedeclareerd terwijl de assistente je het bloed afneemt maar niet informeert wat het kost of het “zgn” niet weet!

Eind juli/begin augustus 2015 mij eindelijk gemeld bij de huisarts i.v.m. langdurige rugklachten. Advies was foto’s te laten maken en verder wat bloedonderzoeken te laten doen. Op welke waarden weet ik dus niet meer (kan ik dus wel achterkomen, denk ik). Heden ontving ik van het Zilveren Kruis een declaratie van € 334,24, waarvan € 38,08 van radiologie en € 296,16 voor laboratoriumonderzoek. Het laboratoriumonderzoek besloeg 11 posten variërend van € 1,50 tot € 218,54 per onderzoek, de hoogste bedragen waren € 9,40, € 17,36, € 39,96 en € 218,54. De overige 7 bedragen lagen rond de € 1,60. Zulke hoge bedragen was ik bij bloedonderzoeken nog nooit tegengekomen en heb ik mij schriftelijk tot Z.K. gewend met verzoek om commentaar op de genoemde bedragen. Ik wacht dus af. Ik heb mij nu wel voorgenomen dat, als de arts mij bloedonderzoeken o.i.d. voorschrijft, ik van hem/haar ook wil weten wat de kosten zijn en ik dan kan beslissen of ik dit dan wel laat doen ! Overigens hebben de bloedonderzoeken volgens de huisarts niets bizonders laten zien !!

Kent iemand overigens bloedonderzoeken waarvoor de hoogte meer dan € 200,00 beslaat ?

Beste Hanna, ik kreeg zojuist een rekening van 207,56 euro ivm allergie test dmv bloedonderzoek. Ik ben ook zeer teleurgesteld dat dit van te voren niet is aangekondigd. want dan had ik de test echt niet laten uitvoeren.

Voorheen kwam je echt bij je huisarts, een andere arts was er niet.. Nu kom je bij de huisartsenpraktijk met 4 artsen en bijv. 2 in opleiding. Ik vraag me eigenlijk of al deze artsen en ook die in opleiding wel weten wat de kosten van de diverse onderzoeken zijn en zo ja, of ook de artsen i.o. op de hoogte zijn. Voor mijn klacht was ik dus bij één van de twee artsen i.o. en die heeft mij verwezen naar radiologie en de bloedtesten geadviseerd. Ik heb de afspraak met de arts i.o. geaccepteerd, omdat ik vind dat deze mensen het vak ook moeten leren, maar ga me toch afvragen of ik dat de eventuele volgende keer weer zal doen of alleen de arts zal accepteren die ik als eerste had, al jaren terug overigens. Als ik het commentaar van het Zilveren Kruis binnen heb, zal ik ieder geval de huisartsenpraktijk over één en ander nog aanschieten. Mocht het antwoord van Z.K. en/of huisartsen niet bevredigend zijn, neem ik nog wel contact op met het lab. van het ziekenhuis waar de bloedonderzoeken plaatsvonden.

nu kom je bij de huisartsenpraktijk met 4 artsen + 2 artsen in opleiding. Als je heel erg aandringt kun je wel terecht aandringen resp.

De laatste alinea hoorde er dus niet bij. Fout van de redactie !

heb ook een bloedonderzoek gehad ,1 buisje bloed specifiek op huisstofmijt en krijg een rekening van 124 euro,kan dit zoveel geld zijn ???? en ben wel basis verzekerd bij cz . betaald al per maand klauwe met geld en nog eens je eigen risico echt belachelijk dit,op cz site kan ik natuurlijk nergens iets vinden. heeft iemand hier meer verstand van

Ik ben 2x voor bloedonderzoek door mn arts verwezen naar een Atal Bloedbank, en heb 2 rekeningen van Zilveren Kruis ontvangen dat ik €100 en €118 moet betalen. Ik zelf betaal per maand 120eu premie, en heb al minimaal 5jaar geen enkel gebruik gemaakt van enige zorg, of doktersbezoek. En heb uiteraard nog nog nooit wat teruggekregen, dus waar gaat al et geld dan heen, de zakken van de zorgverzekeraar. Ik vind dit belachelijk. En tevens zeer oneerlijk. Als jij elke maand premie betaalt en meerdere jaren geen gebruik maakt van zorg hoort dit gewoon berekend te worden ipv dat het verdwijnt in de zakken van de zorgverzekeraars.

krijg net rekening betalen van zilverenkruis zelf 22,89 erg belachelijk dus betaal al 375 per jaar

Ik wil een bloedonderzoek gaan doen en heb nu dus de keuze of ik deze ga doen ja of te nee. Hierbij heb ik dus eerst de tarieven opgezocht van de organisatie via internet. Vrij simpel om zelf te doen. Mocht je wat minder handig met computers e.d. zijn, kun je altijd een belletje wagen aan de zorginstelling.

Ik vind dit dan ook een verantwoordelijkheid van de mens zelf. Erg makkelijk om dit te wijten aan zorginstellingen en zorgverzekeraars. Deze hoeven jou niet alles voor te kauwen. Zelf wat initiatief tonen en vooronderzoek houden kan geen kwaad.

Ik heb net ook wat bloed af laten tappen en dit was ook voor eigen rekening daar mijn eigen risico nog niet gebruikt was.

Ik hoor weer veel geklaag maar het is toch logisch dat zo’n onderzoek geld kost?!?! Niets is gratis dus de gezondheid ook niet!! Niet zo zeuren en gewoon goed je huiswerk doen. In vergelijking met andere landen hebben we het hier zeer goed geregeld qwa kosten.

beste Tim, ik weet niet waar je deze wijsheid vandaan hebt, maar in België betaal je aan gezondheidszorg net iets meer dan niks.

snap niet waar je je info haalt, maar in Wales is de gezondheidszorg GRATIS! Inclusief alle medicatie.

Misbruik is ook corruptie! Je behoort gewoon VOORAF GEINFORMEERD te worden dan achteraf slinks honderden Euro afhandig gemaakt te worden! En waarom moet het zo ontzettend duur zijn met onduidelijke codes. Juist alleen maar om corruptie en oplichting mogelijk te maken!

Nou Sorry Tim, Je kunt niet in een ander zijn/haar portomonee kijken,er wordt wel heel veel geld voor gevraagd voor dat buisje(s)bloed. Het rijst de pan uit schandalig,en dat je zegt dat het in nederland goed geregeld is qua kosten lig jij hier niet wakker van en leeft op rozen.Denk eens aan mensen met hele kleine buggetten,leef je eens in hoe dat voelt

Beste Bianca, voor jou is het een buisje bloed, welke : afgenome moet worden door iemand die dat mag , vervolgens gaat jouw buisje bloed naar een lab toe ( transport kosten) daar staat een team mensen die gediplomeerd zijn helemaal klaar om ”jouw buisje” te onderzoeken, met apparatuur waar flink voor is betaald. maar dan zijn we er nog niet.. die mensen maken een rapport met de uitslag van alle testen , en gevend eze weer terug aan de huisarts , waar de receptioniste zit die jou gaat vertellen hoe of wat.. al die mensen willen betaald worden net als jij voor je werk.. dus het is niet simpel ” een buisje bloed” ….

Mensen hier kunnen allemaal heel goed zeuren, maar wie/wat let jullie om zelf te vragen wat de kosten zijn vooraf ? om zelf onderzoek te doen ? jullie denken allemaal wel heel makkelijk, zolang hij niks zegt weet ik van niks..

Ik vraag me af waarom we dan nog VERPLICHT maand premie moeten betalen? Wat wordt daar dan mee gedaan, behalve dat de directeuren in die industrie een vermogen aan inkomen krijgen? Waarom moet alles zo duur zijn in de zorg…bijv. een ambulance ritje van amper 5 minuten…2000 euro ! Of een kies laten trekken ..nog geen minuut werk 40 euro ! Zo kan ik nog wel even door gaan. In mijn ogen draait het in de zorgindustrie alleen nog maar om zo snel mogelijk veel geld afhandig te maken van zieke mensen, noem het gerust zorg maffia. En jouw reactie vind ik nergens op slaan…ja waarschijnlijk leeft je in weelde en kan het geld makkelijk missen.

Ook ik krijg achteraf een rekening van E 90,- voor bloedonderzoek. Belachelijk dat dit niet van te voren gemeld word dan had ik zelf nog de keus gehad. Het is nu echt wel duidelijk dat gezondheid voor de welgestelden is. Als je als normale Nederlander ziek wordt hoef je dus nergens meer op te rekenen en dat terwijl je je al scheel betaalt aan je premie.

Hier ook zo….. het meest eenvoudige bloedonderzoekje kost bijna 6 tientjes…. en niet van te voren gemeld ook. Belachelijk……

Ik heb onlangs ook een rekening ontvangen van €100,00 voor een eenvoudig bloedonderzoek. Zojuist een klacht ingediend bij mijn zorgverzekeraar (De Friesland). Eigenlijk belachelijk dat dit soort zaken niet vergoed worden, het zou onderdeel van ieder basispakket moeten zijn.

Een bloedonderzoek (na doorverwijzing huisarts) wordt vergoed vanuit je basispakket. Alles wat vanuit het basispakket vergoed wordt (behalve huisartsbezoekjes) worden verrekend met je eigen risico.

De overheid bepaald wat er in het basispakket wordt vergoed én de hoogte van het eigen risico.

Volledig eens; 2 maal bloedonderzoek, doorverwezen door arts, en de kosten; €100 en €118, en uiteraard ook nog maandelijkse premie van €120. Kortom €338 voor 2x bloedprikken. Terwijl ik al jaren premie betaal en al jaren geen gebruik heb gemaakt van zorg.

Bij welke zorgverzekeringen geldt dit? bij allen? Rekenen privé klinieken anders? Ga ik toch eens even nakijken, misschien moeten we wat dat betreft van huisartsen en ziekenhuizen af!

Welke zorg verzekering hebben jullie? Of geldt dit voor allemaal? Zouden privéklinieken minder rekenen?

Ik ben het met de meeste mensen eens. Ik heb hier ook factuur liggen van € 225,- voor een allergietest waarvan de doktersassistente zei dat het maar een paar tientjes meer zou kosten dan een reguliere test. Ik ben tegen dezelfde barrières aangelopen en zie ook het korte termijn denken terug in het besluit dergelijke kosten niet meer te vergoeden. Ik heb nu besloten een deel van de factuur te betalen en daarnaast een klacht te sturen naar mijn verzekeraar. Ik betaal € 70,- ( twee tientjes meer dan de doktersassistente dacht). Als ik vooraf niet geïnformeerd word voor dergelijke exorbitante bedragen en iedereen wijst naar elkaar houdt het voor mij natuurlijk een keer op.

Na meerdere miskramen doorverwezen naar het ziekenhuis. De arts stuurt ons beide door voor een chromosomenonderzoek. Totaal niet verwacht dat we nu een rekening van 1700€ kregen. Of we even binnen 2 weken willen betalen. In alle eerlijkheid, ik zou niet weten hoe. Zou het niet zo moeten zijn dat de arts je aan de voorkant vertelt wat het gaat kosten? Of dat je rekening moet houden met hoge kosten. Ik was zo emotioneel dat toen ik het labformulier kreeg en gelijk door kon voor bloedprikken, dat ik niet heb stil gestaan bij eerst onderzoek doen wat het allemaal gaat kosten en wie het moet betalen. En zelfs dan kunnen ze je niet vertellen wat het allemaal gaat kosten uiteindelijk. Nu hebben we geen keuze gehad en inmiddels dus schulden. De zorg gaat er helaas niet op vooruit.

Eind vorig jaar een preventief bloedonderzoek laten doen. Controle bloed en urine op een aantal standaardwaarden. Rekening EUR 115. Ga ik dus niet meer doen. Maar stel nu dat ik b.v. prostaatkanker zou hebben en dat wordt in een vroeg stadium ontdekt: meer kans voor mij en minder kosten voor de gezondheidszorg. Doen dus, zou je zeggen. En toch laat ik me niet meer controleren op cholesterol, suikerziekte, schildklierfunctie, PSA waarde etc. Als mijn partner en ik dat beiden doen, zijn we dus ergens tussen de 200 en 250 euro kwijt. Nou, dan maar niet en we zien wel waar het schip strandt……

Met deze reactie. Ben ik hele maal eens. Moest ook een bloed onderzoek doen kreeg ook een fikse rekening. Ik vind dit echt belachelijk Niet normaal. Waar moet dit heen Gr

Ik kwam vorige week terug van vakantie en vond een leuke rekening van zorgverzekeraar. Bloedonderzoek van m’n dochter medio december. Goh, waar was dat toen ook alweer voor? Zou je zeggen. €119,11 kunnen we dokken.

Ik was vorig jaar Juni erg vermoeid. De huisarts had geen idee waar het aan lag en raadde mij aan een bloedonderzoek te doen. Nu februari 2015 krijg ik een rekening van € 285.90 voor dat onderzoek. NIEMAND heeft mij van te voren verteld dat de kosten van het onderzoek allemaal eigen risico is. En wat kost er dan zo veel? Op de lijst met testaanvragen staat niet bij wat elke (extra)test kost!! Of worden alle tekorten van zo’n onderzoek maar gewoon doorberekend naar de patiënt? Die moet maar accepteren dat hij betalen moet.

Bij ons kun je precies zien wat het kost, en zelf beslissen wat je wilt laten testen http://www.bloedwaardentest.nl

Vorig jaar in februari en augstus 2014 een feaces en bloedonderzoek laten doen bij huisarts. Dacht dat het nog vergoed zou worden, maar zowel huisarts assitente heeft mij niet vooraf ingelicht over de kosten hiervan omdat ik dacht dat het gewoon vergoed zou worden net zoals de twee jaar daarvoor. Maar wat ronduit niet kan is dat ze NU pas in februari 2015 de rekening sturen van maar liefst 189 euro en het niet meer meetelt voor het eigen risico van dit jaar!! Begrijp ook niet waarom twee van deze testen zo duur moeten zijn rond de 74 en 88 euro …en wat voor testen het zijn wordt ook niet vermeld. ER staat alleen maar laboratorium onderzoek.. We leven in een snelle tijd met digitale media maar dit kan bljkbaar gewoon op zijn gangetje

geachte medewerker, ik vind het onacceptabel dat ik niet van te voren word geïnformeerd over de kosten van bloedonderzoek etc. Nu moet ik meer dan 300 euro betalen voor 2X artsenlab. en 1X faecesonderzoek. De huisarts meldt dat niet en ook op het artsenlab. wordt er niets over gezegd. Dat is toch abnormaal? Als de kosten voor de reparatie van de auto aan de hoge kant zijn, word ik wel netjes daarover ingelicht door de garage etc. vriendelijke groet, Madeleine Weeber

Net ook een rekening gehad bijna 300 euro. Bloedonderzoek bij longontsteking.. Zowel medicatie als bloedonderzoek valt onder het eigen risico… waarom bestaan verzekeringen? nog schandaliger ze zijn verplicht.

Ik vind het inderdaad heel slordig van de gezondheid instanties. Ik was ook een aantal keer verrast met ontzettend hoge kosten. Ze kunnen makkelijk de klanten inlichten over de kosten dat men kan verwachten want ze hebben een toegang tot je verzekering informatie. Ik vind het vreemd dat de opticien alle minuut kan je vertellen hoeveel je krijgt van je verzekering terwijl een huisarts of een ziekenhuis dat niet doet.

Ik vermoed dat ze je dit met opzet niet zeggen…bang dat ze dan provisie mislopen.